Opmaat naar een warme zomer!

1031004_directe-aankoop
Stijgende werkgelegenheid, meer investeringen, toenemend producentenvertrouwen, aantrekkende winkelverkopen… het is een willekeurige greep uit de berichtgeving van de laatste weken. Je zou soms bijna vergeten dat we nog niet zo lang geleden in een ernstige economische crisis verkeerden.

Wat ik maar zegen wil: het economische tij lijkt gekeerd, maar laten we de positieve geluiden vooral niet als iets vanzelfsprekends beschouwen. Als de crisis iets heeft duidelijk gemaakt, is dat de economie zich bijna niet (meer) laat voorspellen. Wat daarnaast ook eens te meer duidelijk is geworden, is hoe belangrijk de woningmarkt is in het economische krachtveld.

De aantrekkende woningverkopen missen hun uitwerking dan ook niet op het algehele herstel. De woningmarkt laat al het hele jaar maand op maand een stijgende lijn zien. Daardoor neemt het vertrouwen bij toe bij zowel kopers als verkopers toe. De verwachting is dat deze positieve stemming voorlopig aanhoudt, met name door de historisch lage rente. Dit gegeven brengt mensen die al jaren met koopplannen lopen nu écht in beweging. Voor wie wil kopen is het bovendien extra interessant om dat nog vóór 1 juli te doen. Per die datum treden namelijk een aantal maatregelen in werking die voor kopers minder gunstig zijn.

Zo worden de normen voor hypotheekverstrekking verder aangescherpt en gaat de btw op de loonkosten voor onderhoud en verbouwingen van zes procent terug naar 21 procent. Daarnaast daalt per 1 juli de maximale grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Om in aanmerking te komen voor de NHG mag een woning inclusief overdrachtsbelasting, hypotheekadvies en kosten voor makelaar en notaris vanaf dan nog maximaal € 245.000 kosten. Tot 1 juli is de bovengrens nog € 265.000.

Voor verkopers is en blijft één ding heel belangrijk: hanteer een reële vraagprijs. Door de oplevende markt merk ik dat verkopers soms de neiging krijgen hun woning duurder te koop te zetten dan deze feitelijke waard is, maar de ervaring leert dat ‘de markt’ dit genadeloos afstraft. Te dure woningen worden simpelweg niet verkocht, aantrekkende woningmarkt of niet.

Conclusie: heeft u plannen om een huis te kopen, wacht dan niet! Los van de rente en de financiële voordelen, is het aanbod nog groot en zijn de prijzen gunstig. En wist u dat we u niet alleen van dienst zijn bij de verkoop van uw huis maar u graag ook begeleiden bij de aankoop? Bel gerust voor een oriënterend gesprek! Ondertussen maken we ons op voor de zomerperiode, waarin we, zoals u van ons gewend bent, bij Neeskens absoluut niet stilzitten.

Wilco Neeskens