De woningmarkt heeft zich in vrijwel alle Nederlandse regio’s hersteld.

Dat stellen economen van de Rabobank donderdag in een rapport.

Het tempo verschilt per gebied, maar in 2014 zijn er in alle regio’s meer woningen verkocht dan een jaar eerder. En de gemiddelde verkoopprijs is in 37 van de veertig regio’s gestegen.

Onder meer de eerder gedaalde woningprijzen, een relatief lage hypotheekrente en een groei van de werkgelegenheid hebben volgens de analisten aan het herstel bijgedragen.

“Uit onze studie blijkt dat het herstel op de woningmarkt in elke regio is ingezet”, zegt Rabobank-econoom Rogier Aalders.

In Groot-Amsterdam, Zuidwest-Overijssel, Flevoland en de Zaanstreek zijn de prijzen het hardst gestegen. “Alleen in Zeeuws-Vlaanderen, Delfzijl en omgeving en Oost-Zuid-Holland lag de gemiddelde verkoopprijs in 2014 lager dan in 2013.”

Gemeenten

Op vijf gemeenten na is overal het aantal verkochte woningen toegenomen. Maar de gemiddelde verkoopprijs is in 128 gemeenten nog wel gedaald.

“Een duidelijk geografisch patroon kunnen we daar niet in herkennen. In alle hoeken van het land vinden we gemeenten waar de gemiddelde verkoopprijs in 2014 daalde”, stelt de econoom.

“In de meer landelijke gemeenten was de groei over het algemeen lager of daalden de prijzen. Voor wat betreft de prijsontwikkeling lopen de steden dus duidelijk voorop.”

 

Wilco Neeskens van Neeskens Makelaars merkt op dat in de provincie Zeeland het aantal verkopen ten op zichten van vorig jaar ook wel een verandering laten zien. In het eerste half jaar zijn er meer panden verkocht dan de eerste zes maanden van 2014. In de prijzen zien we echter nog weinig verandering.

 

BRON: http://www.nu.nl/geldzaken/4061814/woningmarkt-in-vrijwel-alle-regios-hersteld.html