9 redenen waarom starters nú zouden moeten kopen

Nadat we jarenlang de hand op de knip hebben gehouden, mag geld tegenwoordig weer rollen. Zo ook op de huizenmarkt. Toch twijfelen veel mensen nog steeds of ze die stap naar hun eerste koophuis zullen zetten. Terwijl het juist nu een hele slimme zet kan zijn. Voor ons als makelaar een gouden kans om juist deze groep starters tóch over de streep te trekken.

Waarom juist nu die eerste woning kopen?

De ‘beschermende’ trend in regelgeving op het gebied van hypotheken, is al in gang gezet en blijft de komende jaren nog aanhouden. Dit houdt in dat we steeds beperkter worden in hoeveel starters kunnen lenen:

1. Steeds minder lenen t.o.v. woningwaarde

2. Steeds minder lenen t.o.v. inkomen

In veel gevallen betekent dit dat met hetzelfde inkomen dat ene leuke huis nu wel bereikbaar is, en volgend jaar niet meer. Conclusie: als men dan tóch van plan is een huis te kopen, is het slim om dat nu te doen!

Maar behalve de steeds strenger wordende hypotheekregels, zijn er nog meer redenen waarom starters op de woningmarkt juist nu hun slag moeten slaan. We sommen er nog een aantal op:

3. De woningmarkt trekt weer aan, de vraagprijzen zullen stijgen

In onze hoofdstad gaan woningen alweer als warme broodjes over de toonbank. En dat kunnen we natuurlijk als voorteken voor de rest van het land beschouwen. Wilco Neeskens geeft aan dat we in Zeeland nu nog geen veranderingen zien. Maar er zal een moment komen da took hier de markt weer gaat meebewegen. De verwachting is dus dat de vraagprijzen de komende tijd weer zullen stijgen. En waarom zou je dan wachten en meer betalen..?

4. De hypotheekrente is nú nog laag

Potentiële huizenkopers weten het allemaal: de hypotheekrente is in jaren niet zo laag geweest als nu. Hoelang dat nog zo blijft, dat weet niemand. Een aantal hypotheekverstrekkers verhoogde in juni en juli al hun rente, wie weet wat hier verder nog op gaat volgen.

5. Zet de hypotheekrente laag vast 

Veel eerste huizenkopers weten wellicht niet dat, als zij nu een hypotheek afsluiten met een lage hypotheekrente, deze rente vastgezet kan worden voor vijf, tien of twintig jaar. ‘Zeker voor starters is dit zeer gunstig’ geeft Wilco Neeskens aan. ‘Gaat de rente de komende jaren stijgen, dan zit jij op dat moment vast aan een zeer gunstige hypotheek!’ Zeker voor degene die niet houden van onzekerheid is het nu de tijd om een hypotheek vast te zetten voor 10, 15 of zelfs 20 jaar.

6. De NHG-daalt elk jaar

Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft een veilig gevoel. Niet alleen levert het een korting op hypotheekrente op; mocht de woning in de toekomst onverhoopt verkocht moeten worden waardoor een restschuld ontstaat; dan kan deze worden kwijtgescholden. Aantrekkelijk dus voor starters op de woningmarkt.

7. Extra lenen voor energiebesparende maatregelen is mogelijk

Lagere maandlasten door energie te besparen: wie wil dat nu niet? Een klein lichtpuntje in hypotheekregel-land waar de broekriem steeds strakker wordt aangetrokken, is dat extra lenen voor een energiebesparende verbouwing wél mogelijk is. Dubbel glas laten zetten of de zoldervloer isoleren, is met deze regel wellicht de investering wel waard. Helemaal omdat de waarde van de woning hierdoor ook nog positief beïnvloed kan worden.

8. Net te weinig hypotheek? Vraag een Starterslening aan

De afgelopen jaren zat de huizenmarkt in het slop. En om daar wat aan te doen, heeft de Rijksoverheid een aantal stimuleringsmaatregelen in het leven geroepen. De Starterslening is er daar een van. Net te weinig hypotheek voor dat ene leuke huis? Wellicht maakt deze aanvullende lening het tóch mogelijk. Maar opgepast: in een aantal gemeenten is de pot voor de Starterslening al helemaal leeg. Reden dus om haast te maken met het indienen van de aanvraag, voordat dat ook in uw regio het geval is.

9. Aflossingsplicht = vermogen opbouwen

Het laatste argument om doorgewinterde huurders over de streep te trekken, is dat met de aflossingsverplichting op hypotheken tegenwoordig gegarandeerd eigen vermogen opgebouwd wordt. In tegenstelling tot weggegooide huur, die overigens ook weer elk jaar flink omhoog gaat, is een investering gegarandeerd. Als starter kan je er da nook zeker voor kiezen, als je de financiele middelen hebt, om een woning te kopen.

 

GESCHREVEN DOOR  OLIVIER TARDIEU, MANAGING DIRECTOR EYEOPEN HYPOTHEEKADVIESMAANDAG 06 JULI 2015 13:24

http://www.vastgoedactueel.nl/expert-blogs/item/2498-10-redenen-waarom-starters-nu-zouden-moeten-kopen.html